Baniars

 

Baniars of Bagnard is een gehucht, of zoals ze in Frankrijk zeggen, een "hameau" in de gemeente Goulles.

De Corrèze is het departement (nr19) en die maakt weer deel uit van de regio Limousin samen met de departementen Creuse en Haute-Vienne.

Groot is Baniars niet, welgeteld 7 huizen. De meeste zijn het gehele jaar door bewoond en er zijn 2 vakantiehuizen.

 

Bagnard staat op het plaatsnaambordje langs de weg, maar er zijn meerdere plaatsen in Frankrijk met deze naam, daarom kiezen wij voor de oorspronkelijke naam Baniars.

Het dorp is ergens in de 15 of 16e eeuw ontstaan, het oudste huis in het dorp dateert van 1619 en staat op de hoek van het enige kruispunt in het dorp.

"Maison Baniars" staat helemaal aan het einde van de doodlopende verharde weg, deze gaat vervolgens over in een zandpad, zo de natuur in.

 

 

 

Het is hier een oase van rust, alleen de koeien die af en toe loeien of het rinkelen van bellen van de schapen in een weiland verderop, doorbreekt de af en toe de stilte. Het is een genot om de omgeving te verkennen of lange wandelingen te maken waarbij je slechts af en toe iemand tegen komt. Onderweg kom je kleine beekjes tegen die overal door het land ruisen. Soms moet je er zelfs een oversteken omdat die het pad doorkruist. De rust minnende wandelaar zal er geen genoeg van krijgen.

Baniars ligt op ruim 600mtr hoogte, het landschap is glooiend. Soms lopen de paden omhoog maar echt vermoeiend is het bijna nooit.

Niet alleen de zomer, maar ook  het voorjaar met alle fris groene kleuren en  de herfst met alle mogelijke tinten bruin, zorgen voor een adembenemende ervaring.  's Winters kan een laag sneeuwde omgeving veranderen in een sprookjesactig landschap. 

Op ongeveer een een uur rijden ligt een prachtig ski gebied, de "Super Lioran" een gebied met meerdere pistes.